Basınçlı Kaplar Kontrolü Nedir?

Basınçlı kaplar kontrolü : Basınç altında çalışan ve özellikle sanayi iş kolların da yoğun olarak kullanılan Basınçlı Kaplar, Ekipman ve Tesisatları işyerlerindeki iş güvenliği açısından yüksek riskli makine ve ekipmanların arasında sayılmaktadır. Basınçlı kapların ve basınç altında çalışan makine, ekipman(en az 0,5 bar) ve tesisatların periyodik kontrol zorunluluğu ve kontrol kriterleri İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ‘nin Ek-III bölümü 2. Periyodik Kontrol e Tabi İş Ekipmanları maddesinin altındaki 2.1. bendinde ( Basınçlı Kap Ve Tesisatlar) ve alt bentlerinde belirtilmiştir (bkz. İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği).

basinclikaplar

 

Basınçlı Kap, Ekipmanların ve Tesisatlarının kontrollerinin yapılmaması sonucu hasar görmeleri, olası bir tehlike durumunda yakınında çalışanlara zarar vermeleri ve üretim süreçlerini baltalamaları işletmeler için çoğu zaman kaçınılmaz ve istenmeyen vakalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Basınçlı kapların kontrolünde; temel prensip olarak Hidrostatik Test (basınçlı kaplar kontrolü) yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Mevcut zorunlu haller (işletme ve tesislerin ve/veya basınçlı kap ve ekipmanlarının durdurulamadığı haller) sebebiyle hidrostatik test yapılamadığı durumlarda periyodik kontrollerin standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri ile periyodik kontrollerin yapılmasına yasal olarak uygunluğunu tanımlamaktadır. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir. Basınçlı Kap, Ekipman ve Tesisatlarının periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, iş güvenliği profesyonellerince yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında bir yılı aşmaması gerekir.

İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı kapların emniyet ekipmanları ile birlikte güvenli bir şekilde kullanılması için, bu kapların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin test ve kontrol edilmesi gerekmektedir.

VEKTORX firması olarak iş sağlığı ve güvenliği açısından periyodik muayenesi yapılması gereken basınçlı kaplarınızı yetkin mühendislerimiz ile kontrol ederek sizlere özgün rapor formatında sunmaktayız.

Topraklama raporu hakkında ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşmak için ilgili sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca topraklama ölçümü konusuda ilginizi çekebilir.