TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR

Topraklama ölçümü nasıl yapılır : Elektriksel yük hareketleri incelendiğinde sıfır potansiyeli olarak tanımlanan toprak bileşeni bizler için en önemli başlıklar arasında yerini almaktadır. Yerküre mevcut hacmi ve kütlesi ile kullanılan elektrik enerjisi için günümüzde de bir referans noktası olarak kullanılmaktadır.

Bu noktada artık daha iyi anlaşılacak topraklama kavramına bakalım. Topraklama elektrik enerjisi ile çalışan veya olası elektrik darbelerine maruz kalan sistemlerde tehlikeli durumların oluşmasını önleyici bir koruma metodudur. Peki nasıl?

topraklama-olcumu-nasil-yapilir

 

Topraklama Nasıl Yapılır

Öncelikle topraklama nasıl yapılır konusunu ele almak gerekir. Mevcut sistemi yönetmeliklere uygun ve sağlıklı çalışabilecek şekilde tesis edebilmek için doğru malzeme seçimi çok önemlidir. Galvaniz, bakır, demir veya diğer iletken yüzeylere sahip topraklama bileşenleri ek yapılan noktaları ve saydığımız bu araçların kullanım şekliyle topraklama üzerinde doğrudan etkilidir.Topraklama sistemi tasarlarken öncelikle kurulacak tesisin hangi topraklama sistemi ile korunması gerektiğine kara verilmelidir.

Topraklama sistemleri

Ev,işyeri çok geniş site ve üretim tesisleri, iletişim mahalleri gibi alanlarda farklı sitemler kullanılır. Topraklama sistemlerinin en çok kullanılan çeşitleri TN topraklama sistemleri ile TT topraklama sistemleridir. İletişim tesislerinde kullanılan IT topraklama sistemleri de pek çok alanda kullanılmaktadır.

Uygulanacak topraklama sistemleri belirlenerek buna uygun bileşenler ile tasarlanan topraklama tesislerinde yönetmelikler uyarınca belirli zaman aralıklarıyla kontroller ve ölçümler yapılmalıdır.

Topraklama Ölçüm Yöntemleri

Yapılacak denetimlerde kullanılacak topraklama ölçüm yöntemleri topraklama raporu yönetmeliği olarak bilinen Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği’nde açıkça belirtilmiştir.

Topraklama ölçümü yöntemlerinden sahada en çok kullanılan kazıklı tip ölçüm metodudur. Bu ölçüm yöntemi ile ölçüm yapabilmek için yeterli miktarda toprak alanın bulunması gereklidir. Diğer bir ölçüm yöntemi SELV yöntemi olarak bilinen ve yüksek gerilim şalt sahalarında kullanılan ölçüm yöntemidir. Topraklama ölçüm yöntemlerinden bir diğeri Çevrim empedansı ölçüm metodudur. Toprak alanın bulunmadığı şehirleşmiş bölgelerde bu yöntem en çok kullanılan yöntemdir.

Topraklama Ölçüm Cihazı

Topraklama ölçüm yöntemlerine karar verildiğinde artık uygun topraklama ölçüm cihazı kullanılarak gerekli ölçümler yapılabilir. Kazıklı tip ölçüm ile topraklama ölçümü yapılacak ise buna uygun bir cihaz, diğer yöntemler uygulanacak ise buna uygun bir topraklama ölçüm cihazı ile ölçümler gerçekleştirilmelidir.

Topraklama-olcumu-soru-cevap-alani

Pano Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır

Burada bazı özel ölçüm noktalarında gerekli ölçüm metodu değiştirilebilmektedir. Örneğin paratoner topraklama ölçümü için uygulanacak yöntem ile Elektrik pano topraklama ölçümü için kullanılacak yöntemler farklı seçilebilir. Pano topraklama ölçümü nasıl yapılır konusunda genellikle çevrim empedansı ölçüm yöntemi kullanılmaktadır. Gerekli ölçümler yapıldıktan sonra topraklama ölçümü verilerini sunabileceğimiz topraklama raporu hazırlanmalıdır.

Topraklama ölçümü raporu: Topraklama ölçüm raporu hazırlanırken yapılacaklar ilgili topraklama ölçümü raporu yazımızda belirtilmiştir. Ayrıca topraklama ölçümü raporu hazırlanırken kullanılacak topraklama kontrol formu yazımızı da inceleyebilirsiniz.